Rensar stenar för en sallad

2017-08-02 | By

Nyligen öppnades mina ögon till ännu ett pusselspel med krävande strategitänkande. Efter att ha spelat Bejeweled till och från i många år har jag nu fastnat helt för Tumblestone. Till skillnad från tidigare nämnda spel har Tumblestone en story till sig som både är rolig och lätt att följa.


Jag är Nilens drottning en morgon i Egypten med lunchplaner på en Italiensk restaurang. Det verkar vara en lång promenad till restaurangen då jag genast beger mig åt det hållet. På min promenad stöter jag på Tumblestones. Först registreras det inte i min drottningskalle, sedan inser jag att de blockerar min väg. Med avsikt att få en god caesarsallad till lunch börjar jag rensa bort stenarna.

De matchas tre och tre för att försvinna från spelbrädet, men när första rundan är över ser jag fler stenar framför mig. Efter nio arbetsamma rundor har jag som drottning fått grepp på det hela och det enda jag kan tänka på är krutonger. Vid den tionde rensningen inser jag att de bara fortsätter falla. Jag kommer behöva en större sallad.

Någon måste ha lämnat alla dessa Tumblestones här, i min väg, i drottningens väg. Detta är oacceptabelt. Lunch får vänta, nu är jag hungrig för rättvisa… och/eller hämnd. Efter tio ytterligare steg framåt, med många Tumblestones kastade ur vägen, ser jag Sphinxen på avstånd. Som om stenarna inte vore nog, någon har målat hipster-glasögon på den! Bakifrån gör The Goblin King sig synlig. Jag frågar om han har tagit Tumblestone-kronan, till vilket han ser mycket förvirrad över. Tydligen vet han inte vad det är. Gobby har aldrig lämnat sitt träsk tidigare. Han berättar att han såg Tumblestones och blev orolig för sin bästa vän Cleo. Han verkar inte smart nog för att ljuga eller stjäla kronan, så jag tror honom.

Medan han berättar en story fortsätter vi plocka undan stenarna. Tio mer steg framåt föreslår jag en tävling. Den som kan rensa sitt spelbräde först får ett pris. Nilens drottning vinner, såklart. Jag utnämner vad mitt pris ska vara – Gobby ska gå till Wonderland där kronan finns och stoppa Tumblestones. När jag är på väg därifrån ropar han efter mig och frågar om vi inte ska gå tillsammans. Jag ropar tillbaka att det var mitt pris. Gobby verkar inte vara vidare intelligent och accepterar sitt öde. Drottningen av Nilen går återigen mot sin caesarsallad.

Tumblestone är ett pusselspel där det gäller att matcha tre stenar av samma färg. Varje nivå har en ram, stenarna är längst upp och karaktärerna som du spelar väljer dem från botten. Endast de som ligger längst ner är åtkomliga, resten blir tillgängliga allt eftersom stenar försvinner. Matcha fel färger och spelaren får börja om nivån från början. Ett väl igenkänt koncept som används i många spel, men det Tumblestone lyckas med är att alltid öka svårighetsnivån.

Varje karaktär ger någonting nytt till spelbordet. Detta kan vara hjälpande i ditt spelande, så som regnbågsstenar som kan matchas med vilken färg som helst, eller blockera dig med grå stenar som inte går att välja överhuvudtaget. Var tionde nivå får vi ta del av berättelsen om Tumblestone och får följa med karaktärer i deras uppdrag att stoppa dem. Sekvenserna vittnar ofta om nya uppkommande utmaningar. Personligen har jag inte kommit längre än den fjärde karaktären och jag har fastnat i dennes unika svårighetsdrag. Nivåerna kan inte längre klaras av i ett smidigt matchande eftersom det inte går att välja samma färg två gånger i rad. Detta frustrerar mig och jag tar mig mycket långsamt framåt.

Trots detta, eller mycket möjligt tack vare, håller spelet mig utmanad hela tiden. Med berättelsen i bakgrunden har jag stor vilja att ta mig framåt och det är svårt att sluta spela. Karaktärerna har grundläggande personligheter vilket gör det lätt att hålla koll på vem som är vem, oavsett hur lång tid det går mellan spelningarna. Jag är nyfiken på berättelsen och har verkligen ingen aning om vart den är på väg någonstans. Från bilden kan jag gissa att jag åtminstone kommer stöta på tre mer karaktärer, men eftersom alla jag hittills stött på inte finns med kan det mycket väl vara fler än så.

Tumblestone ger lite av varje. En berättelse som är intressant och lätt att följa, samt ett pusslande som i grund och botten är samma genom varje nivå men med de tilläggen karaktärerna ger är det uppfriskande att ta sig framåt!

Detta spel är tillgängligt via Steam och nedladdningsbart direkt till datorn från deras egna hemsida.

Filed in: Recensioner, Spelnyheter | Tags: ,

About the Author (Author Profile)

Jag är en aspirerande författare som inte kan få nog av att skriva vart jag än kan! Spelar en stor variation av spel och slog ihop mina intressen på OnlineGamer.se

Comments are closed.